• Brak produktów w koszyku

Wzrost świadomości żywieniowej ma swoje konsekwencje. Do oczywistych i pozytywnych zaliczamy zwiększone zainteresowanie tym co jemy na co dzień i w jaki sposób się odżywiamy (ile posiłków, jak szybko, jak często). Czy równie pozytywnym następstwem jest wzrost popytu na często zdecydowanie droższą żywność ekologiczną?

Udając się na zakupy i rozglądając po sklepowych półkach z kolorowych etykiet biją po oczach deklaracje żywieniowe „nie zawiera cukru”, „bez glutaminianu sodu”, „bez sztucznych barwników”, a ostatnio nawet „wysoka zawartość białka”. Chociaż trendy konsumenckie ciągle się zmieniają popyt na żywność ekologiczną ciągle wzrasta. Czy sięgając po takie produkty zastanawialiście się czym jest żywność ekologiczna?

 

Co to jest żywność ekologiczna?

W badaniu przeprowadzonym przez IMAS International w kwietniu 2017r  najczęstszym skojarzeniem z żywnością ekologiczną była „zdrowa żywność”. Skojarzenie to może być lekko mylące, gdyż określenie”zdrowy” jest bardzo szerokie i oględne, a w dodatku nie dla każdego będzie oznaczać to samo.

 

Żywność ekologiczna to żywność wytwarzana w gospodarstwie ekologicznym, czyli opartym na środkach naturalnych i dążącym do jak najmniejszego zanieczyszczenia żywności. Gospodarstwo takie ma zapewniać trwałą żyzność gleby, zdrowotność zwierząt, wspierać ochronę środowiska oraz ma charakteryzować się wysoką etyką pracy. Ekologiczna uprawa roślinna opiera się na płodozmianie, stosowaniu naturalnych nawozów oraz kompostów pochodzących z ekologicznych gospodarstw, stosowaniu naturalnych środków ochrony roślin (np. mikroorganizmów), uprawie odmian cechujących się dużą odpornością na choroby oraz stosowaniu innych zabiegów wymienionych w Codex Alimentarus.

 

żywność ekologiczna czy jest lepsza jabłka

Eko certyfikaty

Żywność ekologiczna to żywność certyfikowana, uregulowana prawnie.  Chociaż istnieje wiele symboli informujących nas, że dany produkt pochodzi z ekologicznej uprawy to najbardziej charakterystyczny jest „euroliść” czyli gwiazdki ułożone w kształt liścia. Wspomniany symbol mówi nam, że produkt w minimalnie 95% spełnia unijne kryteria (czyli w tylu procentach jest wyprodukowany w sposób ekologiczny).  Tylko, czy aż 95%?

 

Żywnością ekologiczną nie będą natomiast (przynajmniej z prawnego punktu widzenia) produkty lokalne, pochodzące ze wsi, „od chłopa”.

 

żywność ekologiczna warzywa skąd brać

Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?

Przechodzę to meritum. Bo chociaż w teorii wszystko wygląda ładnie i przyjemnie to trzeba pamiętać, że kupując i spożywając ekologiczną żywność, nie sprawiamy, że automatycznie odżywiamy się zdrowo. To tak samo jak w przypadku sklepów ze zdrową żywności – nie znajdziemy tam tylko zdrowych, pełnowartościowych produktów. Termin „ekologiczny” bardzo często służy do maskowania niezdrowej żywności, zachęca i daje nam przyzwolenie. Co z tego, że olej jest ekologiczny, jeżeli został poddany rafinacji?

 

Żywność ekologiczna, a składniki odżywcze

Opierając się na kilku badaniach(1 | 2 | 3) można samodzielnie wysnuć wniosek, że żywność ekologiczna w większości przypadków zawiera zdecydowanie więcej składników odżywczych (np. polifenoli, soli mineralnych, witaminy C, witamin z grupy B), niż jej odpowiednik uprawiany konwencjonalnie. Lecz nie zawsze bywa tak, że wartość odżywcza upraw eko. jest wyższa, a wręcz przeciwnie. Zdarza się, że jest na takim samym poziomie lub nawet niższa (2).

 

Żywność ekologiczna, a pestycydy

Niewątpliwym plusem żywności ekologicznej wydaje się brak zanieczyszczenia pestycydami, jednakże badania często pokazują, że mimo wszystko je zawierają. Dzieje się tak z uwagi na to, że gospodarstwa ekologiczne stanowią mniejszość w ogólnym krajobrazie rolnictwa, a tym samym często są otoczone wielkimi obszarami gospodarstw konwencjonalnych. Nie sposób jest zapobiec krzyżowemu zanieczyszczaniu tych upraw. Dodatkową kwestią jest dopuszczenie wykorzystania niektórych pestycydów w przypadku gdy inne dozwolone metody ochrony roślin są niewystarczająco skuteczne.

 

Żywność ekologiczna, a GMO

Żywność ekologiczna nie może być genetycznie modyfikowane, a także zawierać dodatków GMO. Ponadto zabronione jest stosowanie GMO w paszach ekologicznych.

 

Bibliografia:

MAS International Sp. z o.o; Żywność ekologiczna w Polsce; 2017.

Kwasek M, Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. (21). Żywność ekologiczna. − regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji; Warszawa 2013; nr 80.

Serdyńska A, Żywność ekologiczna; Materiały konferencyjne; 2010.

Sobieralski K i in., Nutritive and Health-Promoting Value of Organic Vegetables; ACTA; 12(1) 2013, str 113-123.

Staniak S, Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego; Polish Journal of Agronomy 2014; nr 19, str 25–35.

Pitchford P, Odżywianie dla zdrowia; Galaktyka; Łódź 2010; str 40-42.

Łozowicka B, Wołejko E, The occurrence of pesticides in berry fruits from organic and conventional cultivation; ECE; 20(9); 2013, str 1009-1018.

POWIĄZANE WPISY

2 komentarze

  1. Odpowiedz

    zdrowoiodlotowo

    19 lipca 2017

    Świetny post fajnie się go czytało… Zapraszam do odwiedzin. http://zdrowoiodlotowo.blogspot.com/

  2. Odpowiedz

    Bablofil

    18 lipca 2017

    Thanks, great article.

Dodaj komentarz