Idealna na chłodne wieczory. Przyjemnie rozgrzewająca i smaczna. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe i napotne, dlatego może być stosowana w przeziębieniu, grypie, czy anginie. Dziś podzielę się przepisem na ten intensywnie czerwony eliksir, który jak myślę umili Wam jakieś popołudnie. Przepis na nalewkę malinową pojawia się już teraz, ażebyście zdążyli z jej przygotowaniem na okres najczęstszych zachorowań i pierwszych chłodniejszych dni, a także wykorzystali malinowy sezon, który zdecydowanie za szybko mija. Sądzę, że nie pożałujecie, ponieważ naprawdę warto ją przygotować!

 

przepis na nalewkę malinową

 

Przepis na nalewkę malinową

Nalewka malinowa na wódce

Czas przygotowania: 20min+ leżakowanie

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 l wódki
  • 400 g cukru
  • dwa duże słoiki

składniki na malinówkę

 

Sposób wykonania: Gdy mamy już wszystkie potrzebne składniki zabieramy się do przygotowania nalewki.

  1. Maliny myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy i wkładamy do słoika.
  2. Następnie zalewamy je wódką i szczelnie zamykamy słoik.
  3. Słoik umieszczamy w temperaturze pokojowej, w nienasłonecznionym miejscu na ok. tydzień. Pamiętajcie aby codziennie lekko wstrząsnąć słojem w celu wymieszania jego zawartości!
  4. Po tym czasie zlewamy powstały czerwony płyn, znowu zamykamy go w szczelnie zakręconym słoiku i dajemy  spokój na kolejny tydzień.
  5. Oddzielone maliny zasypujemy cukrem, również umieszczamy w zamkniętym słoiku. Odstawiamy mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
  6. Po upływie tygodnia maliny z cukrem dają nam syrop, który przelewamy przez gazę do wcześniej uzyskanej wytrawnej nalewki. Dodatkowo w celu większego uzysku maliny możemy wycisnąć.
  7. Całość łączymy ze sobą i zostawiamy. Właściwe leżakowanie malinówki nie powinno być krótsze niż miesiąc, u mnie zwykle 2-3 miesiące.
  8. Cieszymy się smakiem i właściwościami naszej nalewki 🙂

 


ZOBACZ RÓWNIEŻ: ŻYWIENIOWE I ZIOŁOWE PREBIOTYKI


 

POWIĄZANE WPISY

Dodaj komentarz