• Brak produktów w koszyku

Ciecierzyca bardzo często pozostaje w cieniu soi lub innych strączków. Tymczasem spróbuję Was dzisiaj przekonać, że jest równie smaczna, wszechstronna i wartościowa.

Na potwierdzenie moich słów dodam pomysł na szybki obiad z ciecierzycy oraz (bonus!) deser z aquafaby, czyli z wody po gotowaniu ciecierzycy.

 

Dlaczego warto jeść cieciorkę?

Ciecierzyca, jak już wspomniałam, należny do roślin strączkowych (ciekawostką jest, że do strączków zaliczamy także orzeszki ziemne) i charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. Niewątpliwie wyróżnia się dużą zawartością białka. Białko to, w porównaniu do białka zbóż, zawiera duże ilości lizyny i treoniny oraz mało aminokwasów siarkowych. Dobrym rozwiązaniem jest więc połączenie nasion roślin strączkowych z produktami zbożowymi. Ponadto zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B, składników mineralnych m.in: cynk, potas, wapń, magnez oraz zawiera więcej żelaza niż inne warzywa strączkowe. Wykazano również, że nasiona roślin strączkowych  są cennym produktem w dietoprofilaktyce chorób serca, cukrzycy typu 2, czy otyłości.

 

Przepis na szybki obiad z ciecierzycy

Danie jednogarnkowe

Czas przygotowania: 15-20min

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • średnia papryka
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 240g (puszka) ciecierzycy
  • 3/4 szklanki wody
  • 300g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, natka pietruszki

 

Ciecierzyca - pomysł na szybki obiad

 

Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy ok. 40 minut lub kupujemy cieciorkę w puszcze. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku. Następnie kroimy marchew i paprykę, wrzucamy do garnka z cebulką i także podsmażamy. Warzywa zalewamy niepełną szklanką wody. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę (nie wylewamy wody, przyda się do przepisu poniżej), przecier i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut do odparowania wody i podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki z kaszą lub pieczywem.

 

Przepis na szybki deser z aquafaby

Czekoladowy pudding 

Czas przygotowania: 10-15min + 1h w lodówce

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • woda z puszki po ciecierzycy (lub woda po gotowaniu)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • tabliczka dobrej czekolady
  • sezonowe owoce
  • sól

Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy cała czekolada się już ładnie rozpuści odstawiamy ją do osiągnięcia temperatury pokojowej. W tym czasie do wody po ciecierzycy dodajemy szczyptę soli i ubijamy przez ok. 5 min na pianę. Do wystudzonej czekolady dodajemy syrop klonowy oraz ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do uszykowanych pucharków i odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Podajemy z owocami – pasować na pewno będą maliny, porzeczki czy drylowane wiśnie.

 

Deser z ciecierzycy

 

POWIĄZANE WPISY

Dodaj komentarz